Surowe kakao

cocoa-beansZdrowe żywienie odgrywa w naszym codziennym życiu ogromną rolę, szukaliśmy rozwiązania, które będzie w stanie połączyć dwa – wydawałoby się na początku niemożliwe – elementy: smak czekolady z jego zdrowotnym aspektem. Jedyny sensowny sposób, to produkcja czekolady z surowego kakao. Surowe, nieprażone ziarno kakaowca to najsilniejszy antyoksydant. Tylko taki proces produkcji pozwala utrzymać wszystkie najważniejsze właściwości ziarna i przelać je na tabliczkę pysznej czekolady. Jak nam się udaje to zrobić opowiemy przy innej okazji, a teraz wróćmy do historii.

CriolloSkoro nasza czekolada ma być wyjątkowa, to musi powstać z wyjątkowych ziaren. Wybór był oczywisty. Importujemy Criollo – najrzadziej uprawiane, najbardziej ekskluzywne ziarno kakaowca z Peru. Wyobraźcie sobie teraz dwóch facetów – zupełnie nowych w tym biznesie – nawiązujących kontakt z peruwiańskimi producentami, prowadzącymi certyfikowane uprawy ekologiczne. No właśnie – na naszych produktach zawsze znajdziecie znaczek, że są produkowane ze składników ekologicznych. Teraz już wiemy o wszystkich niezbędnych procedurach i dokumentach. Za pierwszym razem po prostu zamówiliśmy towar, bez zezwolenia na import artykułów ekologicznych. Potem mając już pozwolenie pomyliliśmy kody celne w dokumentacji, przez co cala wcześniejsza transza produktów nie mogła zostać zakwalifikowana jako Eko. Kolejne tygodnie i miesiące opóźnień…

Udało nam się przezwyciężyć w końcu wszystkie procedury i formalności. Ruszyliśmy z produkcją. Pierwsze produkty pod naszą marką opuściły manufakturę w lipcu 2010 roku. Rozpierała nas duma. Zobaczyliśmy efekt naszej długiej pracy i nauki wreszcie na rynku.