Proces Produkcji

Gdy pięć lat temu zaczynaliśmy, proces produkcji odbywał się w kameralnym zakładzie o powierzchni 70 mkw., zaadaptowanym po zlikwidowanej cukierni. Było to miejsce,  gdzie nie sposób było znalezć  przemysłowego  sprzętu i długiej linii produkcyjnej.

Na samym początku nasze czekoladowe przedsięwzięcie było karkołomną inicjatywą, ponieważ w całej Polsce nie udało nam się znaleźć technologa mającego doświadczenie w wyrobie surowej czekolady. Większość z nich kręciła nosem twierdząc, że ponieważ ziarno nie jest poddane procesom prażenia, nasz wyrób nie jest czekoladą, lecz jedynie wyrobem czekolado-podobnym. Ponieważ surowa czekolada jest produktem niszowym, a za razem ekskluzywnym, próby uzyskania receptury na jej produkcję nawet od dostawców spełzły na niczym.

Nie zniechęciło nas to, dlatego po licznych próbach zdecydowaliśmy się zlecić skonstruowanie urządzenia pozwalającego na mielenie ziaren kakaowca i rozcieranie  ich z cukrem palmowym, a potem wielogodzinne konszowanie w warunkach kontrolowanej wilgotności i temperatury nieprzekraczającej 45°C.

Co do produkcji surowej czekolady, to rozpoczyna się ona od pozbawienia ziaren skorupki. Po kilkunastogodzinnym rozcieraniu następuje proces konszowania połączonego z równoczesnym napowietrzaniem. Proces ten trwa dłużej niż 48 godzin, co pozwala na całkowite odparowanie z masy czekoladowej kwasu octowego.

Kolejnym krokiem jest temperowanie masy czekoladowej. Ponieważ tłuszcz kakaowy ma strukturę polimorficzną, stygnąc tworzy niejednorodne struktury krystaliczne. Proces temperowania polega na podgrzaniu czekolady pozwalającym na nadanie jej jednolitej i równomiernej struktury. Dzięki temu po ostygnięciu tabliczka jest aksamitna i gładka, posiada połysk i charakterystyczny odgłos towarzyszący każdorazowemu jej pęknięciu.

W naszej czekoladzie nie ma miejsca na środki barwiące i konserwanty, dlatego jej przydatność do spożycia jest ograniczona. Z dumą przekazujemy ją Wam jako owoc naszej pasji i doświadczeń. Mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was regularną alternatywą dla fabrycznej czekolady.

Zapraszamy do naszego sklepu.
Tutaj kupisz produkty z Surowej Organicznej Czekolady COCOA.

Przejdź do sklepu