BLOG COCOA

Bean to Bar – czyli wszystko robimy sami!

Posted by on Sty 21, 2013 in Blog | 0 comments

Bean to Bar – czyli wszystko robimy sami!

Niewielu producentów czekolady może pochwalić się procesem “Bean to Bar”. Oznacza on, że mają oni pełną kontrolę nad procesem produkcji. Przyjmują ziarna i to z nich powstaje finalny produkt. Tak jest u nas – jesteśmy producentami “beat to bar”. Surowe ziarna kakao, prosto z Peru trafiają do nas i w momencie kiedy przyjeżdżają, zaczynamy naszą przygodę. Proces produkcji odbywa się w kameralnym zakładzie, zaadaptowanym po zlikwidowanej cukierni. Na próżno szukać tam przemysłowego sprzętu i długiej linii produkcyjnej. Jego efektem jest ręcznie...

read more

Przez 4 dni – najsłodsze miejsce na świecie…

Posted by on Sty 19, 2013 in Blog | 0 comments

Przez 4 dni – najsłodsze miejsce na świecie…

Wcześniej pisaliśmy już trochę o targach. Ogólny klimat imprezy możecie poczuć oglądając ten film: Ale ważne jest też to, co dokładnie będzie się tam działo. Wspominaliśmy, że jest to największe wydarzenie tego typu na świecie i liczby to potwierdzają. W ubiegłym roku imprezę odwiedziło około 35’000 gości ze 130 krajów! W sumie przez te cztery styczniowe dni będzie to najsłodsze miejsce na ziemi. Wszyscy ludzie, którzy się tam pojawią będą mieć szansę zobaczyć i skosztować (!) produktów od ponad 1’400 wystawców. Te cyfry robią wrażenie....

read more

Marcin i Karol

Posted by on Sty 18, 2013 in Blog | 0 comments

Marcin i Karol

Obiecaliśmy parę dni temu, że poznacie osoby, które tworzą słodki świat Cocoa. Oto my – w pełnej okazałości 😉 Cała zabawa z surową czekoladą zaczęła się od naszego szalonego pomysłu. Nie chcemy popadać w nadmierne samozadowolenie, ale śmiało możemy powiedzieć, że jesteśmy dumni widząc efekt naszej pracy. Czy zawsze było łatwo? Zdecydowanie nie. Było raczej ciężko, mozolnie i powoli – wiadomo, życie… Ale jesteśmy cierpliwi, uważni i wytrwali. Odkąd rozpoczęliśmy produkcję, sami robimy praktycznie wszystko, co jest potrzebne do tego, by...

read more

Surowe kakao

Posted by on Sty 16, 2013 in Blog | 0 comments

Surowe kakao

Zdrowe żywienie odgrywa w naszym codziennym życiu ogromną rolę, szukaliśmy rozwiązania, które będzie w stanie połączyć dwa – wydawałoby się na początku niemożliwe – elementy: smak czekolady z jego zdrowotnym aspektem. Jedyny sensowny sposób, to produkcja czekolady z surowego kakao. Surowe, nieprażone ziarno kakaowca to najsilniejszy antyoksydant. Tylko taki proces produkcji pozwala utrzymać wszystkie najważniejsze właściwości ziarna i przelać je na tabliczkę pysznej czekolady. Jak nam się udaje to zrobić opowiemy przy innej okazji, a teraz...

read more